- De hörselskadade uppmärksammas i hela Sverige i dag, förutom i norra Dalarna på grund av älgjakt, berättar P-O Sollerman, ordförande i Borlängeavdelningen.
- Tanken med den här dagen är först och främst att nå hörselskadade som inte är med i föreningen, fortsätter han.
Hörselskadades förening i Borlänge har nästan 300 medlemmar i olika åldrar.
- Det finns familjer där både mamma, pappa och barn är hörselskadade, berättar P-O Sollerman.
Annons
Annons
Hörselskadades förening tillhör Hörselskadades riksförbund och informerar om rättigheter och hjälpmedel för hörselskadade.
- Efter påtryckningar från förbundet får hörselskadade numera låna hörapparater gratis. Tidigare fick man själv betala flera tusen kronor för en hörapparat. Så det är bra att politikerna tagit sitt förnuft till fånga, säger P-O Sollerman.
Det finns många typer av hörselskador. Både medfödda, skador som tinnitus samt sådana som kommer på äldre dagar.
- De allra flesta drabbas av hörselnedsättning med åren. Men många äldre håller masken och vill inte låtsas om det. Det verkar som om de skäms och söker därför inte hjälp. Ändå är det så otroligt vanligt med hörselnedsättning, säger P-O Sollerman.
Det är viktigt hur man tilltalar en hörselskadad person.
- Det är viktigt att prata till en person och att hålla ögonkontakt. Prata tydligt och gärna överdrivet sakta. Många hörselskadade lär sig läsa på läpparna, säger P-O Sollerman.
Hörselskadades förening i Borlänge håller månadsmöten med aktuella föredrag, kurser och studiecirklar för sina medlemmar i bland annat teckenspråk, svampkännedom och sömnad.
Föreningen är också ute i skolor och på andra arbetsplatser för att informera om hörselskador samt hjälper till att förmedla kontakt med hörcentral.
BIRGITTA WIBERG