Annons

Annons

Annons

Fasaden rämnar …på campingplatsen

Produktionsbolaget Scensommar har tidigare gjort sommarteater på Gotland. När de nu satsar i Dalarna väljer de att sätta upp en komedi i Tällberg. En strålande idé. Här är verkligen sanslöst vackert, och nära till turisthotellen. Ska man göra påkostad sommarteater i Dalarna så ska man göra det just här.

Regissör Thomas Segerström har bearbetat en populär engelsk komedi, placerat handlingen i den lokala miljön och gjort utsikten över Siljan till en del av scenografin. Camping – den perfekta utsikten utspelar sig på en campingplats dit ett krisande högutbildat par åker för att lappa ihop sitt äktenskap. Där möter de ett bullrigt raggarpar, härligt befriat från det finare folkets sociala koder.

Annons

Det är en kvartett kända skådespelare som utgör ensemblen. Henrik Hjelt och Cecilia Ljung spelar Rolf och Yvonne, som på makens initiativ åkt på campingsemester i en nyköpt husbil. Rolf är en nidbild av den moderne svenske mannen, ålderskrisande, oteknisk, lyckas inte sätta upp förtältet till husbilen. Yvonne, en frustrerad träningsnarkoman med alkoholproblem, hade hellre köpt ett fritidshus i Frankrike. Hon har tre vita månader bakom sig och ger sig ständigt ut på löparrundor för att dämpa sin ångest.

Annons

När den unga raggarbruden Stef och hennes övervintrade snubbe Kent parkerar sin risiga husvagn tätt intill rämnar idyllen. Paret, som spelas av Dag Malmberg och Susanne Thorson, manifesterar sin vulgaritet genom att ställa ut en trädgårdstomte, supa och ha högljutt sex i husvagnen. Rolf och Yvonne vet inte vad de ska ta sig till. Men karaktärerna dras till varandra och på kvällen får Stef med sig Yvonne på manlig striptease i Leksand. Det blir en utflykt med konsekvenser. En lättsam första akt följs av en mörkare andra, där Rolf får allt svårare att upprätthålla sin välpolerade fasad. Henrik Hjelt gör rollen som hämmad man riktigt bra.

Det komiska i föreställningen bygger på konfrontationen mellan de bägge parens klassrelaterade olikheter. Det finns visserligen allvarliga stråk i historien, men de utvecklas aldrig så pass långt att det blir riktigt intressant eller smärtsamt. Camping – den perfekta utsikten är helt enkelt trevlig och smårolig sommarteater, och om det finns något budskap som regissören vill förmedla till åskådaren så är det väl kanske att folk är som folk är mest. Vi är alla av samma skrot och korn, så slå er ner, ta en grillburgare och en bärs och håll med om att utsikten över Siljan är fantastisk.

Svensk sommar när den är som bäst? Cecilia Ljung, Dag Malmberg, Henrik Hjelt och Susanne Thorson i komedin Camping – den perfekta utsikten på Majstångsplatsen i Tällberg.


Örjan Westberg

023-936 24
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan