Annons

Annons

Annons

Annons

"Det behövs fler som Northug"

Han har arbetat i skogen hela sitt liv och möjligen var det också det som lade grunden till framgångarna i skidspåren.
– Som skogsarbetare får man förutom bra fysisk träning också en tjurig envishet som är till fördel i skidspåren, säger Gunnar "Hulån" Larsson, dubbel OS-medaljör i Grenoble 1968.

Silver- och bronsmannen från OS i Grenoble 1968, Gunnar "Hulån" Larsson med hunden Silva och de gamla skidorna från storhetstiden i längdskidspåren. "Det är ett par Sundins-skidor i trä och går betydligt tyngre än dagens. På min tid hade vi heller inga vallateam utan fick ordna med vallan själv", berättar han.

Annons

Gunnar Larsson är född och uppväxt i byn Nordanåker i Dala-Järna och som för många andra i den delen av länet var det skogen som skulle bli arbetsplatsen. Redan efter sjunde klass började han arbeta åt skogsbolaget Kornäs-Marma och på den vägen kom det att bli.

– Jag har arbetat åt Korsnäs i princip hela livet, först som huggare och de sista 20 åren som skogsmaskinförare, berättar Gunnar som under dessa år sett ett skogsbruk i stor förvandling.

– Motorsågen användes till en början mest för fällning av grövre träd, till kvistning och annat var det fortfarande yxa och handkraft som gällde. Med tiden kom också skogsmaskinerna med allt vad det innebar så visst har jag fått ta del av en otrolig förändring inom skogsarbetet. Men jag har alltid trivts i skogen, förklarar han.

Annons

Det tuffa slitet i skogen gav också resultat på annat håll, nämligen i längdskidspåren.

Annons

– Skogsarbetet gav ju en otrolig fysik och var rena gymträningen. Till det ska man sedan lägga löpning och annan träning man höll på med efter jobbet. Då tävlade jag för Hulåns IF och därav också mitt smeknamn.

1966 var Gunnars första år som senior, men de riktigt stora framgångarna skulle låta vänta på sig ytterligare någon vinter. I OS i Grenoble 1968 slog han dock till och knep två medaljer, brons på 15 km klassiskt och silver i stafetten på 4x10 km.

– På 15 km var jag 50 sekunder efter norrmannen Grönningen och fick även finnen Mäntyranta före mig i mål. På stafetten körde jag tredje sträckan, men tyvärr hade norske Odd Martinsen avgjort det hela redan på startsträckan. Norge hade även då ett ganska överlägset lag.

Fyra år senare, 1972 i Sapporo, var "Hulån" ånyo ett av medaljhoppen i den svenska skidtruppen. Även om han gjorde bra ifrån sig även då blev det inga medaljer till prissamlingen.

– Jag kom fyra på 30 km, bara en sekund från bronsplatsen. Det är i och för sig bra resultat jag är mycket nöjd med, men skillnaden mot Grenoble var nog att jag kände av förväntningarna och på något sätt tror jag det påverkade.

– På femmilen led jag nog också lite av att jag tidigare hade kört samma sträcka i Lahtis med influensa i kroppen och kroknat helt. Det tror jag bidrog till att jag var lite "rädd" för den distansen och kanske var för försiktig.

På "Hulåns" meritlista står givetvis också rader av SM- och VM-tävlingar och även ett och annat Vasalopp har han hunnit med.

Annons

– Jodå, två stycken vasalopp har det blivit, men det är inte riktigt min grej. Det åkte jag mest för att det liksom skulle göras, säger Gunnar som hade sin förebild i legenden Sixten Jernberg.

Annons

– Jag kände Sixten bra och gillade verkligen hans sätt att vara. Han var envis och rakryggad och stod alltid för sin åsikt. Sixten var precis som jag skogsarbetare och jag tror det är ett arbete som ger en tyst tjurighet som blir en fördel i skidspåren. I dag finns det alldeles för få sådana åkare, menar "Hulån".

Efter den egna karriären fortsatte han några år som ledare inom Hulåns IF och fostrade såväl sonen Mats och dottern Carina till skidåkare.

– Att stå bredvid och heja på barnen var minst lika roligt som att åka själv. Carina hade väldigt fina framgångar som junior med flera SM-guld och Mats har å sin sida tagit ett VM-silver samt ett OS-brons. Numera får jag lägga förhoppningarna på barnbarnen som också de åker skidor.

Sportintresset finns kvar hos "Hulån" och VM i fotboll har han tittat en hel del på.

– Men framför allt gillar jag förstås längdskidor. Det har ju varit mycket debatt kring Petter Northug, och jag för min del menar att det är precis sådana åkare sporten behöver. Skidåkningen behöver profiler som vågar sticka ut och även om han gjort en del dumheter och kan ses som obekväm så beundrar jag honom och vågar påstå att längdskidåkningen inte skulle vara vad den är i dag om det inte vore för Northug.

För någon vecka sedan fyllde "Hulån" 70 år och den egna skidåkningen har han med ålderns rätt trappat ned på.

Annons

– Jag har nog blivit lite bekväm av mig, för ärligt talat borde jag nog åka mer än vad jag gör numera, avslutar OS-hjälten från Grenoble.

Fakta

GUNNAR LARSSON

Yrke: Skogsarbetare.

Smeknamn: "Hulån".

Bor: Villa i Nordanåker, Dala-Järna.

Familj: Hustrun Karin, barnen Tommy, Mats och Carina samt sju barnbarn.

Intressen: Jakt, fiske, natur och trädgård.

Fordon: En Volvo och en Mercedes.

Firar: Fyllde 70 år den 1 juli.

Annons

"Två stycken vasalopp har det blivit, men det är inte riktigt min grej. Det åkte jag mest för att det liksom skulle göras", säger Gunnar som hade sin förebild i legenden Sixten Jernberg.


Olof Schääf

0243-644 07
[email protected]

Annons

Annons

Till toppen av sidan