Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Coca Cola drar ifrån Spendrups

Coca-Cola är ny bryggerietta i Sverige sedan 2013 visar boksluten för de stora bryggerierna. Spendrups, som brottas med kommunens vattenfiasko och som för fyra år sedan var nära att gå om Carlsberg gör trots bryggeriflytt sitt omsättningsmässigt näst bästa år men Oppigårds har starkast tillväxt av alla.

2010 var Spendrups fyra miljoner kronor från att kunna kora sig som nummer ett i Bryggerisverige, det var flera årtionden av obrutna små marknadsframgångar som gav Spendrups marknadsandel på marknadsandel.

Det fanns ett hack i utvecklingskurvan, Coca-Cola och Pepsi-Cola.

Under lång tid licenstillverkades Pepsis drycker av KF-ägda Wårby som 1989 förvärvades av Spendrups. Amerikanarna var missnöjda med hur om Pripps (som blev en del av Carlsberg år 2000) skötte licenstillverkningen och marknadsföringen av Coca Cola i Sverige och att julmusten tilläts vara störst en helg om året.

1996 beslutade Coca-Cola att bryta samarbetet med Pripps och byggde en egen anläggning i Jordbro i Stockholm.

Coca-Colas mycket medvetna strategi gör att de nu kan titulera sig som nummer ett i Bryggerisverige med en omsättning på 3,4 miljarder och en lönsamhet vida bättre än någon konkurrent. Coca-Cola har över 50 procents marknadsandel på läsk.

Annons

Annons

Pripps-Carlsbergs svar i kolakriget blev att de 2000 snodde Spendrups licens på Pepsi-Cola.

2010 var mycket viktigt för familjen Spendrups som året innan tagit över Hellefors bryggeri och som nu planerade sin miljardinvestering i Grängesberg. Kommande år fattades beslut om att stänga bryggeriet i Vårby och flytta produktionen till Grängesberg.

Öltillverkningen flyttades upp för ett år sedan.

Men sällan har väl ett företag som investerar så stort behandlats så illa av den vinnande kommunen, Ludvika. Ludvika lovade att nytt vatten skulle flöda i en ny vattenledning från årsskiftet och att bygga en biogasreaktor som skulle för-rena bryggeriavfallsvattnet.

Nu riskerar Spendrups störningar också i 2015 års produktion. Under 2014 ger kommunens schabbel och löftesbrott Spendrups miljonkostnader varje månad. Man tvingar bryggeriet att bygga biogasreaktorn i egen regi för att man ska klara miljökraven.

Men trots bryggeriflytten 2013 så återtog Spendrups marknadsandelar av Carlsberg, avståndet krympte omsätttningsmässigt från 309 miljoner till 176 och Spendrups gör sitt omsättningsmässigt näst bästa år.

På vatten försvarade man marknadsandelen på 42,1 procent. På ölsidan tappade Spendrups en hel procentandel och man hade 29,6 procent och på läskmarknaden minskade marknadsandelen från 17,6 till 16,8 procent. Ärkerivalen Carlsberg å sin sida hävdar, med hänvisning till samma källa, Delfi, att de tog marknadsandelar i samtliga segment.

Annons

Sedan 2010 har omsättningen för de fem största bryggerikoncernerna ökat med 1,3 miljarder till 12,3 miljarder kronor.

Annons

Åbro närmar sig miljardomsättning men starkast tillväxt av de fem stora har Kopparbergs bryggeri, 2,5 mil söder om Grängesberg, som ökat med över en halv miljarder på fyra år och nu omsätter över 1,6 miljarder.

Men starkast tillväxt har lilla snabbväxande Oppigårds bryggeri som mer än fördubblat omsättning och vinst under de fyra jämförda åren.

Bryggerikampen i siffror

Julmusten en förklaring till att Coca-Cola kopplat greppet i den svenska bryggerikampen.

Kopparbergs har ökat omsättningen med en halv miljard till 1,6 miljarder ioch gör nu exportattack på öl och cider

Spendrups tillväxt sinkas, trots miljardinvesteringar i Grängesberg, nu flera år på grund av kommunens vattenrörsskandal och löftesbrott

Björn Falkeströms bryggeri Oppigårds har starkast tillväxt av alla


Bo Joffer

023-936 75
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan