Annons

Annons

Annons

Säter Centrum-Åsgårdarna

Historisk vecka tjuvstartar med konsert – sedan väntar Säterstampen

Historisk vecka i Säter inleds med Säterstampen. De historiska dramatiseringarna saknas på programmet, som dock innehåller ett par nyheter och comebacker. Sedan hålls kulturarrangemang hela veckan. – Det är Säters kommuns rika kulturutbud som möjliggör detta, säger Björn Grünewald.

Jon Bodin, Säters hembygdsförening, Björn Grünewald, kulturföreningen Säterstampen, och Isabelle Felczak, vikarierande kultursekreterare i Säters kommun, ser fram emot Historisk vecka, som tjuvstartar med en konsert i Säters kyrka den 5 augusti och fortsätter med Säterstampen dagen efter.

Bild: Pär Sönnert

Egentligen tjuvstartar Historisk vecka faktiskt redan klockan 18.00 på fredagskvällen den 5 augusti med en konsert i Säters kyrka, där Gunnar & Mats Dalborg uppträder på temat ”Här är jag hemma”.

Men det är på lördagen den 6 augusti som Säterstampen innebär det riktiga startskottet för Historisk vecka. Under Säterstampen förflyttas Säters innerstad 100 år tillbaka i tiden. Innergårdar öppnas upp och erbjuder både fika och loppisar.

– Det blir dock inga historiska dramatiseringar på Säterstampen i år, vi har inte mäktat med det. Däremot kommer det en positivhalare som går runt och spelar, precis som det gick till vid förra sekelskiftet. Hästarna är tillbaka och det blir ponnyridning. Turisttåget TURiS gör turer med tåget. Det är också något klassiskt, för 100 år sedan gick det ett tåg ut till Skönvik och sjukhuset, säger Björn Grünewald.

Annons

Annons

Läs även: Här finns mer information samt hela programmet för Historisk vecka, inklusive Säterstampen.

Glada miner hos Isabelle Felczak, Jon Bodin och Björn Grünewald. Säterstampen hålls den 6 augusti och innebär startskottet för Historisk vecka i Säter.

Bild: Pär Sönnert

Arrangörerna har fått med Biograf- och TV-museet i Historisk vecka.

– Museet har öppet hus på torsdagskvällen den 11 augusti, mellan klockan 18 och 22. Bland annat kommer en pianist ackompanjera filmerna som visas, berättar Isabelle Felczak, vikarierande kultursekreterare i Säters kommun.

– Så det blir bio som på gammelmormors vis, säger Jon Bodin, från Säters hembygdsförening.

Jon Bodin, Isabelle Felczak och Björn Grünewald i Säters innerstad, där Säterstampen äger rum.

Bild: Pär Sönnert

Jon Bodin är engagerad i de vandringar som hålls under Historisk vecka.

– Det blir en naturvandring i Säterdalen, söndagen den 7 augusti klockan 11.00. Sedan har vi även en gruvvandring i Bispberg på gruvområdet. Detta blir tisdagen den 9 augusti klockan 18.00. Vi har aldrig gått på västra gruvfältet tidigare, det blir premiär, säger Jon Bodin.

Annons

Samma datum, den 9 augusti, kan man prova på gamla tekniker på hembygdsgården Åsgårdarna.

– Gamla tekniker som luffarslöjd, trådtjack, med mera visas upp av Roland Gustafsson, säger Björn Grünewald.

Björn Grünewald, från kulturföreningen Säterstampen, gestaltar borgmästare Arvid Ulrich.

Bild: Pär Sönnert

Annons

Lördagen den 13 augusti är det dags för Skönviksdagen.

– Det blir två vandringar, klockan 11 och 16.30 och så är det öppet hus på Mentalvårdsmuseet, säger Jon Bodin.

Han påpekar dock att det inte bara är i tätorten Säter som det sker arrangemang under Historisk vecka.

– Vi har även med oss Skedvi i detta. Den 14 augusti har de säsongsavslutning på hembygdsgården, tipsar Jon Bodin.

Jon Bodin, Säters hembygdsförening, Isabelle Felczak, vikarierande kultursekreterare i Säters kommun, och Björn Grünewald, kulturföreningen Säterstampen, på en av innergårdarna i Säter.

Bild: Pär Sönnert

Måndagen den 8 augusti klockan 18.00 hålls en guidad tur av Kurt Fosselius på Säters kyrkogård. Torsdagen den 11 augusti klockan 18.00 hålls en guidad tur av Stora Skedvi kyrkogård, med Leif Olofsson och Eva Hyenstrand.

– Det är Säters kommuns rika kulturutbud som möjliggör att vi kan genomföra detta och ha arrangemang under hela veckan, säger Björn Grünewald.

Björn Grünewald gestaltar borgmästare Arvid Ulrich.

Bild: Pär Sönnert

Annons

Ladda hem nya versionen av DT:s Iphone-app här

Ladda hem nya versionen av DT:s Android-app här

Läs fler nyheter från Säters kommun.


Pär Sönnert

0243-644 18
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan