Annons

Annons

Annons

Säter

Säterstampen bjöd besökarna på en riktig nostalgiresa

Under lördagen var det återigen dags för Säter, dess invånare och besökare att resa 100 år bakåt i tiden. Det var hög tid för Säterstampen att gå av stapeln.
– Det är spännande och imponerande att se hur den här staden lever upp, säger Björn Grünewald, ordförande i kulturföreningen Säterstampen.

Inbäddat innehåll

Många var de som hade trotsat det regn som låg i luften och samlats på Rådmanstorget i Säter under lördagen. Där hade de samlats för att bevittna Björn Grünewald, ordförande i kulturföreningen Säterstampen, gå in i sin roll som borgmästare Arvid Ulrich och inviga årets Säterstamp. Något som Björn gjorde med en stor vana, snart var Säterstampen invigd och den nostalgiska resan kunde börja till tonerna av applåder.

Det är 19:e året i rad som Säter reser 100 år bakåt i tiden. Björn berättar att han har varit med och arrangerat evenemanget under nio av dessa år och att det är en tillställning som bidrar till att den gamla trästaden blir lite extra festlig under lördagen och en vecka framåt.

Annons

Annons

– Det är trevligt att så många människor har kommit hit, vår stad lever upp sådana här gånger och jag är väldigt tacksam för att vädret har hållit i sig, det har vi haft tur med i tio år och det hoppas jag fortsätter hela dagen.

Intill marknaden på Rådhustorget spelade och dansade Säters Spelmanslag och St.Skedvi Folkdanslag.

Bild: Sandra Killgren

För den som blickar ut över Säters gator en dag som denna blir det snabbt tydligt att en tidsmaskin har brukats. Förutom häst och vagn, sång, musik och hantverk så spatserar även flertalet av besökarna runt i kläder som skvallrar om en svunnen tid. Björn är givetvis en av dessa. Han berättar att under Säterstampen är han inte Björn Grünewald längre, utan Säters gamla borgmästare.

– Min rollfigur är borgmästaren för hundra år sedan som heter Arvid Ulrich. Han var borgmästare mellan 1905-1917. Min roll stämmer dock inte riktigt för borgmästaren var en liten och ilsken herre. Men han var även framsynt, liberal och nykterist och bidrog till att handeln började blomstra och staden började utvecklas.

Björn säger att det förväntas komma mellan 4000-5000 besökare under dagen och att det bästa med evenemanget är just människorna som kommer samt att flera av stadens invånare öppnar upp sina lummiga innergårdar.

– Det bästa är att så många människor kommer hit och har roligt. Det unika, utöver marknaden, är att vi får ett antal stadsfamiljer att öppna upp sina hem, framförallt de äldre husen som har innergårdar. Det är mycket uppskattat att man kan gå och titta hur de har det. Där kan det kanske finnas fantastiska blomsterodlingar, kaffe, artister eller något att handla.

Annons

Annons

Flera av stadens innergårdar hade öppnats för allmänheten. Malin Degerman, kassör i Säterstampen, hade hand om barnaktiviteterna på en av dessa.

Bild: Sandra Killgren

En av dem som har hand om dess innergårdar under dagen är Malin Dagerman, kassör i Säterstampen. På den innergård där hon befinner sig finns varken blomsterodlingar, kaffe eller någon artist. Däremot finns det styltor, kulor och hopprep. Malin är ansvarig för dagens barnaktiviteter.

– Här håller vi på att spela kula, går på styltor och kastar hästsko bland annat, säger hon och blickar ut över gården.

Det är första året som Malin Degerman är med och arrangerar Säterstampen. Hon förklarar att två av de saker som hon uppskattar mest med att resa 100 år bakåt i tiden är att hon får ha på sig kläder från den tiden samt att stadens gator fylls av folk.

– Vi får ha så fina kläder på oss och det är trevligt att staden stängs av och att det myllrar på gatorna. Det är hästskjuts och annat trevligt på torget nu.

Under lördagen invigde Björn Grünewald, här i rollen som borgmästare Arvid Ulrich, den 19:e upplagan av Säterstampen.

Bild: Sandra Killgren

På marknaden fanns allt från glödstekt sill, knäckäpplen och kolbullar.

Bild: Sandra Killgren

Många av besökarna passade på att upptäcka Säter genom att åka häst och vagn.

Bild: Sandra Killgren


Sandra Killgren

023-935 40
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan