Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Nazister får RFSL att ställa in planerade aktiviteter under politikerveckan

RFSL har beslutat att ställa in majoriteten av sina planerade aktiviteter under Almedalsveckan. Orsaken – man anser att Nordiska motståndsrörelsens närvaro utgör en säkerhetsrisk.

RFSL, riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, har bestämt sig för att ställa in två tredjedelar av sina planerade aktiviteter under årets Almedalsvecka.

Som orsakar uppger man den säkerhetssituation som man anser uppstår med nazistiska Nordiska motståndsrörelsens närvaro i Visby.

Läs även: Nazister kommer till Almedalsveckan

"Redan på ett tidigt stadium i planeringen stod det klart att vi inte kunde erbjuda medlemmar i vårt Newcomersnätverk, som består av asylsökande och nyanlända hbtq-personer, ett tryggt deltagande. Men en fördjupad genomgång av säkerhetsläget har lett till att vi bedömer att vi behöver vidta extra skyddsåtgärder kring våra arrangemang som gör att vi inte kommer kunna ha ett så omfattande program som vi från början planerat", skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

"Jag är oerhört ledsen över att ha behövt fatta beslutet att ställa in så stora delar av vårt program", säger RFSL:s tillförordnade förbundsordförande Magnus Kolsjö.

Bild: RFSL

– Jag är oerhört ledsen över att ha behövt fatta beslutet att ställa in så stora delar av vårt program. Detta innebär att vi inte kommer kunna föra viktiga samtal om hbtq-personers hälsa, suicidprevention, transpersoners rättigheter och hbtq-personer i arbetslivet med mera. Detta är ytterst en konsekvens av de val våra politiker gjort när de valt att inte förbjuda rasistiska, transfoba och homofoba organisationer, säger RFSL:s tillförordnade förbundsordförande Magnus Kolsjö.

Läs även: Familjen Kallurs hus i Rättvik utsatt för attack: "Är skärrad"

Läs även: Bekräftat: Nazister bakom attacken mot Kallurs familj

– När vår möjlighet att delta i de samtal som förs under Almedalsveckan minskar blir den Mångfaldsparad som hålls i samband med Almedalsveckan viktigare än någonsin. Jag hoppas verkligen att de politiska partierna och de företag och organisationer som arrangerar programpunkter under veckan ska prioritera att vara med i årets parad för att ta ställning för alla människors lika värde.

Annons

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

Annons

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android


Agnes Fäldt

010-709 85 15
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan