Annons

Annons

Annons

ledare liberal

Bawar Ismail
Ledare: Medan vi firar jul så förföljs kristna i Mellanöstern

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Annons

Att leva i en demokrati är fantastiskt. I vår demokrati råder friheter som människor i andra delar av världen bara kan drömma om. Med organisationsfrihet kan vi samlas med likasinnade för att driva samhällsfrågor eller ägna oss åt aktiviteter av olika slag. Med yttrandefrihet kan vi säga vad vi tycker, må det vara om den nuvarande situationen i vårt land eller myndigheter och makthavare vi är missnöjda med. Och med religionsfriheten kan vi tro på den gud vi vill, eller helt enkelt avlägsna oss från allt som har med religion att göra.

Men det gäller ju bara i den fria världen. För krig och konflikter, motsättningar och förföljelse är vardag för människor bortom Europas trygga demokratier.

Annons

Nu i juldagarna bör vi skänka en tanke till de kristna i Mellanöstern och den blodiga förföljelse som de är utsatta för. Kristna utgör i dag omkring 3-4 procent av Mellanösterns 400 miljoner människor. I början av 1900-talet låg siffran runt 20 procent. Det är en dramatisk förändring, konsekvensen av regionens turbulenta och rent blodiga utveckling under 1900-talets gång.

Annons

Mellan åren 1915 och 1923 mördades omkring 1,5 miljoner kristna i det osmanska riket. Armenier, assyrier, syrianer, pontiska greker och kaldéer mördades av de så kallade ungturkarna som ville skapa ett etniskt och religiöst homogent rike. Genom avrättningar och tvångsdeporteringar skulle kristendomen utrotas.

I dag är situationen som värst i länder som Irak och Syrien. I Irak har den kristna minoriteten nästan utplånats. År 2016 deklarerade flera politiska organ, däribland USA:s kongress och Storbritanniens parlament, att terrorsekten Islamiska staten utförde folkmord på etniska och religiösa minoriteter i Syrien och Irak. I IS-kontrollerade områden har jihadisterna utfört ofattbara grymheter mot regionens kristna och yezidiska (en etno-religiös minoritetsgrupp) befolkning. Minoriteter har fördrivits bort, avrättats eller förslavats av de svartklädda jihadisterna.

Och sedan den arabiska våren har Egyptens kristna befolkning, kopterna, blivit måltavla för militanta islamister. Våldet mot de kristna har eskalerat efter militärens statskupp sommaren 2013. Islamister beskyller nämligen kristna grupper för att ha varit delaktiga i militärkuppen som fällde Muslimska brödraskapets regim. Självmordsbombningar i katedraler, skjutningar mot enskilda kristna och hätska uttalanden från islamister – så ser numera situationen ut för Egyptens kristna minoritet.

Annons

Annons

Om inget görs kan kristendomen en dag bara vara ett minne blott i Mellanöstern. En förlorad civilisation, som man enbart kommer att kunna ta del av genom historieböckerna eller de många kristna flyktingar som tagit sig till tryggheten i västvärlden.

Så allvarligt är det. Medan vi firat jul med nära och kära förföljs och mördas människor med kristen tro i flera länder i arabvärlden. Det är resultatet av en region där vare sig religionsfrihet eller tolerans för olikheter är så särskilt utbredd.

Må det bli ändring på detta innan det är försent.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan