Annons

Annons

Annons

ledare liberalEU-valet i Dalarna 2019

Bawar Ismail
Krönika: Skyll inte ifrån dig, Jan Björklund

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Jan Björklund blundar för verkligheten och ger usla bortförklaringar till Liberalernas låga valresultat, enligt ledarskribenten Bawar Ismail.

Bild: TT

Annons

Liberalerna klarade sig precis över fyraprocentsspärren i Europavalet. Det är ett fiasko av episka proportioner.

Liberalernas avgående partiledare Jan Björklund har dock inte visat något tecken på krisinsikt sedan valnatten. L-ledaren har valt att skylla ifrån sig. Det pinsamma valresultatet för L berodde på att EU-skeptiska vindar blåste över Europa, sade Björklund under valnatten.

Förlåt, men i vilken verklighet lever Jan Björklund i? EU-skeptiska vindar?

Visst, bland britterna blev Brexitpartiet störst. Nationell samling (tidigare Nationella fronten) segrade över president Macron i Frankrike, Lega blev största parti i Italien och Fidez i Ungern skördade stora framgångar. Men samtidigt gick gröna och liberala partier framåt runt om i Europa, så pass att de förmodligen kommer att spela en avgörande roll i förhandlingarna om EU:s politiska inriktning.

Annons

Annons

Och nu ställde Liberalerna faktiskt upp i det svenska EU-valet, och inte i Frankrike, Italien eller Ungern. Partiet som säger sig vilja vara Sveriges mest EU-vänliga parti hade hela spelplanen upplagt till sin fördel. Svenska väljare är nämligen starkt EU-positiva. Det bekräftades i SVT:s valundersökning Valu. Både på frågan om vad man allmänt tycker om EU och om Sverige fortsatt ska vara med i unionen är väljarna i allra högsta grad positivt inställda.

Dessutom var inget etablerat parti i valrörelsen emot Sveriges medlemskap i EU. Bara för att cirka fyra procent av väljarna lade sin röst på Liberalerna betyder det inte att Sverige gått i en EU-skeptisk riktning. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet fick sammanlagt cirka 22 procent av väljarnas röster. Och man kan inte påstå att övriga partier, från Miljöpartiet till Kristdemokraterna, tillhör de EU-kritiska krafterna.

Det kanske kommer som en chock för Jan Björklund, men man måste alltså inte vara liberalpartist för att vara pro-EU och för ett fördjupat europeiskt samarbete.

Det är faktiskt ganska sorgligt att Björklund är oförmögen eller ovillig att förklara varför han tror att Liberalerna presterat så dåligt i årets Europaval. Det var alltså ett så katastrofalt dåligt val att partiet hamnade under spärren i 17 av 21 län. Liberalerna existerar knappt utanför storstäderna. En stor del av partiets tidigare väljare gick till Moderaterna och Centerpartiet, enligt SVT:s valu.

Annons

I ett sådant läge förtjänar faktiskt partimedlemmar som slitit och arbetat hårt i valrörelsen lite ärlighet från partiledningen.

Annons

Liberalerna är i kris. Det går inte att skylla resultatet på onda krafter ute i Europa. Hanteringen av listettan Cecilia Wikström, som sedan ersattes med ett okänt namn i Karin Karlsbro, gav L en usel start i valrörelsen. Dessutom tog partiet ställning för allt som hade med EU att göra – även när det fanns rimliga skäl att vara lite skeptisk. Höjd medlemsavgift, även om Sverige inte får ut lika mycket av det? Absolut, förklarade liberalpartisterna. Europeisk koldioxidskatt, vilket innebär att EU får beskattningsrätt? Underbart, proklamerade liberalpartisterna.

Liberalerna är i behov av en radikal förändring om partiet ska överleva nästa val, för så här kan det rimligen inte fortsätta.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan