Annons

Annons

Annons

Falun

Nyblivne pensionären Esbjörn Malm är optimist inför "sudden death"

Text: 

"Vid 65 år slutade jag med jourarbete och gick ned på tredagarsvecka. Det visade sig vara ett alldeles utmärkt sätt att trappa ned, att sluta tvärt hade nog känts konstigt", säger Esbjörn Malm som dock nu tagit steget in i pensionärstillvaron.

Bild: Olof Schääf

Annons

Snacka om att vara sin arbetsplats trogen.

I 52 år har Esbjörn Malm arbetat inom Falu kommun och i huvudsak på vatten- och avloppssidan.

– Det finns nog knappt ett område i Falun jag inte borrat i, förklarar Esbjörn som först vid fyllda 68 år ansåg det lämpligt att gå i pension.

Onekligen är det ett svårslaget rekord som Esbjörn Malm satt med sina 52 anställningsår inom Faluns kommunala verksamhet. Men så började han redan som 14-åring, förvisso som sommarjobbare vid kommunens gatukontor, ett uppdrag han även hade sommaren därpå.

Som 16-åring, närmare bestämt den 13 juni 1967, blev han dock fast anställd vid gatukontoret.

– Det var en stor avdelning vid den tiden och där fanns såväl smedja som bilverkstad och underhållsavdelning. Ibland kunde det också bli inhopp på parksidan eller att åka med sopbilarna, minns Esbjörn som alltid trivts som fisken i vattnet med arbetet.

– Absolut. Det har varit ett arbete med bredd på de olika uppgifterna och sällan eller aldrig har det varit långtråkigt.

Annons

Efter värnplikten hamnade Esbjörn inom vatten- och avloppsavdelningen och det under en intensiv tid i Faluns V/A-historia.

Annons

– Då gjordes mycket nyanläggningar av ledningar och det blev åtskilliga timmar med bergborrmaskin. Det finns nog knappt ett område i Falun jag inte borrat i, skrattar han.

– Borrandet gjordes dock för hand och vibrationerna var hemska, men med undantag av en opererad axel har jag dock klarat mig bra från vibrationsskador.

Esbjörn betonar flera gånger kamratskapet och stämningen på arbetsplatsen som en förklaring till varför han trivts med jobbet. Men också möjligheten att arbeta ute i det fria är en faktor.

– Visserligen jobbade man ute i både kyla och regn, men de fina dagarna vägde tyngre.

2003 bildades Falu Energi & Vatten i vilket gatukontoret kom att ingå. Med ett relativt nylagt ledningsnät i marken kunde man då i stället fokusera mer på underhållsarbeten. På många håll i landet beskrivs just V/A-näten som "tickande bomber" i form av ökade kostnader. Esbjörn menar dock att man i Falun ligger lite bättre till då man på ett tidigt stadium ersatte de tidigare gjutjärnsrören med segjärnsdito.

– Gjutjärnet hade nackdelen att rören gick av vid en läcka, medan segjärnsrören vi lade ned under 70-talet håller betydligt bättre.

– Numera läggs det dock rör i polyten och det är såklart mycket smidigare att hantera än tunga cementrör som vi tvingades spetta ihop. Frågan är dock hur bra de här plaströren håller, det vet vi kanske inte riktigt än, påpekar han.

Just material- och maskinmässigt har Esbjörn varit med om stora utvecklingssteg.

– Jag har varit med att gå från gamla linstyrda grävmaskiner till nya smidiga grävmaskiner med roter- tiltbara skopor vilket gör att man till och med kan gräva inne i trånga Elsborg. Därmed slapp vi en hel del handgrävning och kunde spara på armar och leder.

Annons

Annons

Han var också med på ett tidigt stadium när Falun började planera för att hämta vatten från Lennheden och Badelundaåsen i stället för från Rog.

– Jag och kollegan Tomas var och gjorde de första kapacitetsmätningarna och att folks egna brunnar inte skulle börja sina. Det var en lång process som tog flera år, men i dag känns det lite kul att faktiskt ha varit med från allra första början i det arbetet.

Några problem med att hemstaden anslöt sig till Borlänges vattentäkt hade falubon Esbjörn heller inte.

– Haha...nej, det där gamla bygrollet mellan städerna är sedan länge begravt. Vattnet från Rog krävde mycket tillsatser som vi slipper i dag, så satsningen var helt riktig, betonar han.

Precis före midsommar gick Esbjörn i pension och med 52 anställningsår i bagaget lär han bli svårslagen på den punkten.

– Så kan det nog vara. I dag finns bara några få kvar från "den gamla tiden", men 52 år kommer de inte upp i.

De sista åren arbetade han dock inte heltid.

– Vid 65 år slutade jag med jourarbete och gick ned på tredagarsvecka. Det visade sig vara ett alldeles utmärkt sätt att trappa ned, att sluta tvärt hade nog känts konstigt.

Men även som pensionär lär Esbjörn vara fullt sysselsatt. Sedan tidigt 70-tal är han en av kraftkarlarna inom Falu Atletklubb, där han för övrigt är hedersmedlem, och tränar han omkring tre gånger i veckan.

Tävlingar har det också blivit en hel del av under åren.

– På 70-talet var styrkelyftning något som vi var väldigt bra på här i Dalarna. Faktum är att DM då i princip kunde gälla som SM. Jag tävlade i totalt 14 år.

Annons

Han menar också att styrketränandet bidragit till att hålla honom vid god vigör.

– Det tror jag absolut. Med undantag av en krånglande axel så har jag nog aldrig varit sjukskriven.

Annons

Han har också en särbo i Bålsta utanför Stockholm och dessutom fem barn och sex barnbarn så långtråkigt lär han knappast få.

– Nej, snarare får jag lägga i en växel till nu. Jag säger som en hockeytränare. En match består av tre perioder och därefter "sudden death" och jag ser med optimism på framtiden, avslutar han med ett skratt.

FAKTA/ESBJÖRN MALM

Ålder: 68 år.

Bor: Hus i Olsbacka.

Yrke: Rörtekniker. Gick i pension från Falu Energi & Vatten den 19 juni efter 52 anställningsår.

Familj: Särbo samt fem barn och sex barnbarn.

Intressen: Båtliv och styrketräning.

Smeknamn: "Malmen".

Fordon: Jag är BMW-fantast och kör en 528i 2013. Har även en båt, en falutillverkad Nimo 19, i Liljan/Runn.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan