Annons

Annons

Annons

Debatt
Debatt: Ludvika, staden som blev känd för en märklig och enorm, teknisk mackapär

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

”På ABB:s område skulle denna ABB:s mackapär kunna bli något för Ludvikaborna, och besökare, att bli verkligt imponerade över”, skriver Ylva Sellin Isaksson, tidigare kultursekreterare i Ludvika kommun. Foto: Torbjörn Granling/montage

Annons

Det planeras för en flytt av en märklig mackapär i Ludvika. Den är enorm. Den ska ställas i den lilla Sockenstugeparken, har det bestämts. Mitt i centrala stan. Som ännu en konstnärlig utsmyckning i en park, kanske du tänker. Eller kanske ett fordon som måste utföra ett viktigt arbete, just där. Eller en tillfällig förvaring av något skrymmande som inte fick plats någon annanstans.

Inget konstigt med det, kanske du tänker. Men det är det. För det är ingen konstnärlig utsmyckning. Det är inget arbetsfordon heller. Det skulle i och för sig kunna vara en tillfällig förvaring av något skrymmande som inte fick plats någon annanstans just nu, men då är Sockenstugeparken ett märkligt val av tillfällig uppställningsplats.

Annons

Denna enorma, tekniska mackapär skulle kunna göra sig finfint inne på ABB:s område, även det i centrala Ludvika och väl synligt för alla. Där har denna kraftfulla mackapär sitt sammanhang, sin hemmiljö. För mackapären är en enorm transformatorlåda, med påbyggda tentakler, från just det företaget. På ABB:s område skulle denna ABB:s mackapär kunna bli något för Ludvikaborna, och besökare, att bli verkligt imponerade över.

Annons

Men just nu planeras för en uppställning av ABB:s enorma mackapär i Sockenstugeparken, mitt i Ludvikas stadsrum. Det är ett märkligt val av förvaringsplats.

I Sockenstugeparkens omedelbara närhet finns bland annat Stadshuset, ritat av arkitekten Cyrillus Johansson och invigt 1937. Där finns även Ludvika Ulrika kyrka, invigd 1752. Där finns sporthallen, med sin stora konstnärliga utsmyckning av Frans van Bruggen. Och där finns rondellen, med sin konstnärliga utsmyckning Blixten, av Richard Brixel.

Blixten var en gåva till just ABB från Ludvika kommun. Det var en födelsedagspresent när företaget fyllde 100 år. Denna konstnärliga utsmyckning togs fram i en lång process och i ett samråd med ABB. Inblandade i processen var (förutom konstnären) även dåvarande kommunchef, Kalle Gustafsson, och kommunledningen, stadsarkitekten, ansvarig tjänsteman på kultur- och fritidsförvaltningen (det var jag det), Vägverket och Arbetsförmedlingen Kultur.

Blixten är inte bara en skulptur (som symboliserar kommunens kraftöverföringshistoria, inklusive ABB). Skulpturen står i ett litet landskap som symboliserar Ludvika kommun, med dess böljande marker och många vattendrag. Ludvika, Lyviken, läviken, den vass- och växtbevuxna och kraftfulla kommunen. Landskapsarkitekter arbetade tillsammans med konstnären för att skapa en positiv bild av Ludvika och ABB i god gemenskap och i ett levande landskap. Det är en gestaltning av en levande kommun, som vi kan vara stolta över. Den är djupt förankrad i den lokalhistoriska myllan och den konsthistoria traditionen OCH samtidigt framåtblickande, dels i den moderna konsten och dels i det framstegsarbete som ABB står för.

Annons

Annons

Men det kan vara svårt att känna stolthet över Blixten i nuläget, jag förstår det. Landskapet är bortglömt och växterna har vissnat. Vattnet har torkat bort och på den tidigare sjöbottnen ligger numera bara skräp. Fungerar belysningen på Blixten? Fungerar den lilla fontänen? Finns det någon som bryr sig? Det känns inte så.

Men när Blixten skapades, det var ju ändå inte så länge sedan, då såg det annorlunda ut. Då fanns det en stadsarkitekt anställd i Ludvika kommun. Det var en tjänsteman som ansvarade för det offentliga rummets sammansättning och helhet, någon som ansvarade för att det inte skulle se för stökigt ut helt enkelt, när vi utvecklade Ludvika, tillsammans. Då hade ännu inte kulturenheten på kultur- och fritidsförvaltningen monterats ner. Då fanns det ännu ett skönhetsråd, som uppmärksammade lyckade satsningar på att försköna kommunen. Det var stort som smått, offentliga och privata välgärningar, som prisades av detta skönhetsråd. För att vi, gemensamt, skulle känna stolthet för och vårda vårt älskade Ludvika.

Nu planeras för en flytt av en enorm mackapär. Den ska ställas i Sockenstugeparken, är det bestämt. Mitt i centrala stan. Den kommer att sätta Ludvika på kartan, är det sagt.

Ludvika, staden som blev känd för en märklig och enorm, teknisk mackapär, som blev ställd konstigt till, mitt i en liten park i centrala stan. Och så NMR, icke att förglömma.

Ylva Sellin Isaksson

Fd kultursekreterare i Ludvika kommun

Numera programansvarig bibliotekarie på biblioteken i Falun och ordförande för Dan Andersson Sällskapet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan