Annons

Annons

Annons

Annons

ledare liberal

LEDARE: Plastpåseskatten kanske känns rätt men fungerar inte – gör om och gör rätt, MP

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Plastpåsarna från mataffären är långt ifrån det största miljö- och klimatproblemet. Foto: Henrik Montgomery

Annons

Plastpåsarna måste bort från skogar och hav. Ungefär så motiverar regeringen nästa års införande av en punktskatt på plastbärkassar. En normal matkasse kommer att kosta tre kronor mer, och tunna plastpåsar 30 öre mer.

Men fungerar skatten? Som regeringen själv konstaterar i sin lagrådsremiss beräknas skatten leda till ökad efterfrågan på andra typer av bärkassar, exempelvis i tyg.

Annons

Dessa måste i sin tur användas upp till 7 000 gånger för att en bomullskasse, enligt danska naturvårdsverket, ska väga upp de ökade resurser som produktionen kräver. Risken för klimateffekter av matsvinn ökar också, eftersom färre tunna plastpåsar kan leda till att mer frukt och grönsaker slängs. Regeringen menar att effekten är försumbar, eftersom skatten på tunna plastpåsar är låg. Men varför har man i så fall lagt nivån så lågt att effekten uteblir?

Annons

På ett Almedalen-seminarium i somras sade Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood och tidigare riksdagsledamot för MP, att plastpåsarna i extremt liten utsträckning skräpar ned i den svenska naturen.

Det är en bedömning som regeringen inte delar, men även om miljödepartementet skulle ha rätt har de, som Domeij påpekade, valt en märklig strategi. Man skulle ha kunnat beskatta fossil råvara, kemikalier som man vill minska förekomsten av, eller plast som inte går att återvinna. I stället lägger man en straffskatt på den plast som är absolut enklast att återvinna – och som de facto ofta återvinns –, som inte innehåller några dåliga kemikalier, och som dessutom används för avfallshantering.

Regeringen vill helt enkelt att skatten ska dra in så mycket pengar som möjligt. För enskilda konsumenter är det i praktiken en skattehöjning på runt 300 kronor om året.

Regeringen borde vara öppen med syftet. För vilket förtroende har väljarna, och vilken legitimitet får miljö- och klimatpolitiken, när nya skatter säljs in med miljöskäl som inte finns?

Nästa sommar kommer en plastpåse att kosta sju kronor. Ta med en egen påse till affären i stället för att finansiera regeringens miljöpopulism.

Joakim Broman

Annons

Annons

Till toppen av sidan