Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: L: Den större diskussionen borde handla om disponibel inkomst

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är en något märklig diskussion som infunnit sig i Region Dalarna när regionen nu för första gången någonsin med egna medel sänker priset på nämnda kort. År 2018 var det som bekant staten som betalade.

Både Ulf Bergs och Jonas Åsenius uttalanden om prioriteringar anser jag vara mindre välbetänkta. Det som sägs i praktiken är ju att personer med låga inkomster som inte har råd med 500 kronor får skylla sig själva och därmed drar man hela det inkomstsegmentet över en kam.

Den större diskussionen borde dock egentligen handla om disponibel inkomst och om hur det kommer sig att ett vårdbiträde – som oppositionsrådet Sebastian Karlberg (S) använt som exempel – inte har mer över av lönen efter skatt än att ett sommarbusskort för 500 kronor vållar bekymmer. Genomsnittslönen för ett vårdbiträde i Borlänge kommun är 23125 kronor före skatt (Kommunalarbetaren, 9 mars 2020) vilket efter skatt blir 17819 kronor utan kyrkoskatt (Ekonomifakta).

Annons

Annons

Jerk Pros.

Bild: Privat

Det som mest påverkar hur stor del av lönen som vårt vårdbiträde kan köpa något för är faktiskt inkomstskatten. Genom de jobbskatteavdrag som införts sedan år 2006 så har vårt vårdbiträde ovan fått en ökad disponibel inkomst för år 2020 med 2073 kronor per månad (Ekonomifakta). Dessa förbättringar för låginkomsttagare har ”arbetare”partierna S och V konsekvent röstat emot med det slitna argumentet att det gynnar de rika. V öppnade dock i valrörelsen för en skattesänkning för låginkomsttagare.

På regionnivå, där S styrt (med stödpartier) fram till 2018, så har skatten gått från 10,09% år 2000 till 11,63% 2020. I utjämningssystemet gick Landstinget Dalarna från att 2005 få 2154 kronor per invånare till 5148 kronor år 2018 (SCB). Trots detta fann man det inte möjligt att införa avgiftsfria sommarbusskort för egna medel utan det blev möjligt först valåret 2018 när någon annan betalade. Trots att man i nuvarande opposition för fram argumentet att det handlar om så lite pengar att det är så gott som gratis.

Det finns all anledning att fundera över hur vårt vårdbiträde i Borlänge hade klarat av 500 kronor för sommarbusskort med en rödgrön inkomstskatt. Målet med samhället måste givetvis vara att garantera invånarna så stor frihet som möjligt, inte blott i demokratisk mening utan även i en ekonomisk. De rika kommer alltid att klara sig, så låt oss istället självbemyndiga den lilla människan. Man ska inte behöva välja mellan två pizzor i månaden eller busskort, man ska ha möjlighet till bägge. Eller nåt helt annat enligt de egna önskemålen.

Sverige ska vara möjligheternas land, Dalarna möjligheternas län, men då måste vi också ge invånarna de ekonomiska förutsättningarna. Och nej, det är inte samma sak som att folk ska betala sina sjukvårdsbehandlingar själva.

Jerk Pros

Liberal i Dalarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan