Annons

Annons

Annons

Annons

Borlänge

Med rätta kallad en tusenkonstnär – minnesord över Karl-Yngve Ström

Karl-Yngve Ström. Foto: Privat

Annons

Den första december somnade vår far Karl-Yngve Ström in lugnt och stilla vid Hessegårdens äldreboende i Borlänge.

Far kom till världen i ett litet rum på övervåningen i ett hus i Hönsarvet. När han började skolan sade läraren:”Du har så långt namn så du får heta KYS”. Ett namn som följde honom livet ut. När han fyllde femton år fick han köpa ett trumset. Musikintresset var stort och han spelade med i ett antal orkestrar, bland annat i Unionorkestern. Han lade trummorna på hyllan i början på sextiotalet efter att under en tid varit husband på Hotel Dalecarlia med Rolf Broströms kvartett.

Vid ett besök i Parkhallen i Borlänge träffade han sin blivande fru Sonja. Vid den tiden körde han brödbilen åt sin far som var konditor. Han jobbade även en tid som möbelsnickare hos Erlandssons möbler. När han träffade mor sade morfar: ”Ska du ha min jänta pojk, då får du gå ner i bruket och skaffa dig ett riktigt jobb”. Sagt och gjort. Han började som virapassare i Gamla bruket och gick i pension 1990 som salsmästare vid Emballering/Magasin.

Annons

Annons

Vid nitton års ålder blev han far till undertecknad och fyra år senare gjorde storken ett nytt besök med sonen Tommy. Efter den första lägenheten i Sjöberget flyttade familjen till Källgatan. Där växte drömmen om ett eget hus och fyra dagar före jul 1957 gick flyttlasset till den nybyggda villan i Mellsta.

Resor var ett gemensamt intresse för mor ock far. Det blev många resor genom åren, mestadels till Spanien och Grekland. Intresset för camping fanns där också och vid ett flertal tillfällen slog dom upp sitt tält på Åland.

Omtanken om familjen låg honom varmt om hjärtat. Närhelst det behövdes fanns där alltid en hjälpande hand. Sönernas husbyggen, rep av bilar och mycket annat. Med all rätt blev han kallad för tusenkonstnär.

Efter sin pension gick han en kurs för tillverkning av svepaskar och laggkärl. Han gick med i Tunabygdens slöjdare där han även satt som ordförande under en period. Hans alster blev väldigt omtyckta och finns idag spridda i ett antal länder runt om i världen. Inte att förglömma allt han tillverkade åt sina nära och kära. Han var också ansvarig för lokaler och maskiner vid KP’s slöjdlokal i Kvarnsveden. Tyvärr lades verksamheten ner och huset revs vid utbyggnaden av skolan, vilket försvårade fortsatt verksamhet för slöjdandet.

2010 förändrades livet totalt då hustrun Sonja gick bort. Ingenting blev längre sig likt. Då kändes det skönt att vi söner med familjer kunde finnas där till stöd i så pass stor utsträckning.

Annons

Under dom sista åren blev demensen mer tilltagande och i oktober 2019 efter nästan sextiotvå år i sitt älskade hus fick han flytta till ett äldreboende.

Vår far var en social, glad och kärleksfull person som aldrig klagade, kort sagt en förebild för oss söner och inte minst för sina barnbarn som älskade och beundrade honom.

Man brukar säga ibland att döden kommer som en befriare. Lite så var det för far, men det gör inte sorgen och saknaden mindre. Tillsammans med mor lever han för alltid kvar i våra hjärtan.

Han var vår hjälte. Han blev 93 år.

Kenneth Ström

Annons

Annons

Till toppen av sidan