Annons

Annons

Annons

Annons

Jens Runnberg

ledare liberalBorlänge

Jens Runnberg
Makten ska aldrig göra politikerförakt befogat

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Bild: Gustaf Hallin, Claudio Bresciani/TT, Mikael Hellsten

Annons

Generellt sett förtjänar svenska politiker och höga offentliga tjänstemän allmänhetens respekt. Tjänstemännen är inte korrumperade, utan nästan alltid korrekta. Flera undersökningar har bekräftat att politikerna faktiskt genomför sina valmanifest. Påståenden om att politiker oftast bryter sina löften stämmer inte.

Om Borlänges styrande partier genomfört de 100 punkter de gått ut med sin överenskommelse ska jag återkomma till på denna sida. Det är för sällan kommunpolitiker får uppskattning för att de i enlighet med sin ideologi arbetar för att förbättra lokalsamhället där de bor!

Annons

Men tyvärr förekommer också politiker och höga tjänstemän som agerar egennyttigt och förtroendeskadligt. Statsminister Magdalena Andersson (S) är en av dem, framkom det i veckan.

Annons

Transportstyrelseskandalen förra mandatperioden hörde till de allra allvarligaste av regeringens många kriser. Som många minns röjde Transportstyrelsen statshemligheter om tre flygflottiljer, farleder till sjöss, broar, agenter som arbetar för försvarets topphemliga organisation Kontoret för särskild inhämtning (KSI), personuppgifter om svenska piloter, statens krypterade kommunikationssystem mellan 34 myndigheter, företagshemligheter och hemliga tidtabeller för värdetransporter.

Säpo var kritiska till att Transportstyrelsen bröt mot sina egna regler. Olika delar av regeringen hade information om exponeringen. Två ministrar fick sluta. Riksrevisionen och ett enigt KU utdelade kritik mot statssekreterare som Ann Linde (S) och Emma Lennartsson (S), den senare begärde sitt avsked och förklarade att hon förstod att hon agerat på ett sätt som gjorde att det var omöjligt att sitta kvar.

Socialdemokraten Emma Lennartsson (t v) har varit statssekreterare åt två statsministrar.

Inget av den formella kritiken spelar emellertid någon roll. Det finns något som trumfar faktiska fiaskon – nämligen politisk kapacitet. Om S bedömer att personer är värdefulla så smäller det högre än fällningar, kritik och att ha tvingats avgå. Varenda ledande S-politiker och statssekreterare som gjorde självmål under skandalen är idag tillbaka i centrala befattningar.

Annons

Annons

Det ser ut som ett skämt att Andersson (S) nu utnämnt just Lennartsson (S) till högste tjänsteman för statens krisberedskap – en person som bevisligen inte kunde hantera den allvarligaste kris hon ställts inför.

I ett arrogant uttalande av statsministerns pressekreterare Toni Eriksson deklarerar S att ”Emma Lennartssons kompetens, erfarenhet och samvetsgrannhet är väl känd och respekterad" (DN, 220108).

Läget är det omvända. Förtroendet för Lennartsson finns bara i S . Det räcker för S. Det är svårt att tänka sig en politisk position mer grundad i fakta nu när M skarpt sågar Anderssons utnämning.

Emma Lennartsson inför KU den 18 mars 2018. KU var enigt om att hon agerat förkastligt i säkerhetsskandalen. Foto: Erik Simander/TT

Frågor om politiskt förtroende har som bekant varit aktuella även i Borlängepolitiken under mandatperioden. Partier följer ofta upp förtroendet de visar sina företrädare genom att begära att de skriver på en kandidatförsäkran om att lämna sina poster om de måste avgå.

Ikväll håller det nya partiet Ny Framtid (NF) ett partimöte i Borlänge där frågan om kandidatförsäkringar står på dagordningen, i ett parti där ledande företrädare denna mandatperiod gjort ett tydligt politiskt ställningstagande om att de inte bryr sig om kandidatförsäkringar.

Bo Bjurman (NF) har bortsett från sin kandidatförsäkran till M.

Bild: Staffan Björklund

Annons

I Borlänge vet vi också hur starkt kritiskt Vänsterpartiet var till Kenneth Persson (då S) och de turer runt släktskap och beviljade miljonbidrag till Folkets Hus Västra Borlänge som fälldes för jäv i domstol efter en journalistisk granskning i denna tidning.

Annons

Det går så klart inte att känna något förtroende för V, som tämligen omgående kom att ge Persson (som också struntat i sin kandidatförsäkran) ett förtroendeuppdrag i kommunens gymnasie- och arbetsmarknadsnämnd.

"Det är kul att han nominerats och tackat ja till att ta ett uppdrag för V", förklarade V-ordföranden Rikard Rudolfsson när förre S-ordföranden Kenneth Persson snabbt kom tillbaka till Borlängepolitiken.

Bild: Gustaf Hallin

På fråga om vad den där kritiken mot Persson egentligen var värd för V, när Persson tydligen strax därpå var en förtroendeingivande person förklarade en ledande V-politiker:

”Den kritiken av socialdemokraten Kenneth kvarstår också; han kunde helt enkelt inte sitta kvar som ansvarig nämndordförande efter det som hade hänt. Kenneths ”agerande” som medlem i V har jag inget att erinra om”.

Det är ju en bisarr hållning att en avgång släcker förtroendekrisen och att politiker och topptjänstemän är som pånyttfödda, med blankt CV och oförvitlig historia, när de omedelbart efter att ha gjort bort sig kommer tillbaka till andra förtroendeuppdrag.

Allmänt sett är politikerföraktet i samhället orättvist. Men just sådana här politiska fribrev mot domar och fällningar får väljarna att skaka på huvudet och tänka att en vanlig person aldrig skulle behandlats så här om något liknande hade hänt dem.

Politiskt förtroende är en skör blomma. Partierna måste vinnlägga sig om att inte politikerföraktet ska bli välförtjänt.

Annons

Annons

Till toppen av sidan