Annons

Annons

Annons

Falun

Debatt
Vi har strejkat i över ett år – men politikerna bryr sig inte

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

"Mäns våld mot kvinnor drabbar många fler än gängkriminaliteten, och ändå tar inte partierna upp mäns våld mot kvinnor som en valfråga", skriver Åsa Firth, Kvinnostrejk Falun. Arkivbild från 2021.

Bild: Karin Sundin

Annons

Ryssland har invaderat Ukraina och miljontals människor är på flykt. Många av dessa har kommit till, eller är på väg mot, Sverige. Runt om i Sverige går människor samman för att hjälpa de drabbade. Det skickas pengar, förnödenheter, hem öppnas och tjänster erbjuds kostnadsfritt. Mitt i det omänskliga kriget visar vi vår medmänsklighet.

Men det finns ett annat krig som pågår här, i vårt land. Det pågår i hemmen runt omkring dig, hos grannen, arbetskamraten, kompisen, syrran och brorsan. Det kriget är mäns våld mot kvinnor.

Varenda dag kan vi läsa i tidningar och se på tv om hur kvinnor drabbas av mäns våld. Väldigt ofta är förövaren någon som kvinnan har eller har haft en relation till. Att mäns våld mot kvinnor är ett stort problem går inte att undvika. Statistiken talar sitt tydliga språk, men de flesta politiker förblir stumma. Och media likaså.

Annons

Annons

Statistiken talar sitt tydliga språk, men de flesta politiker förblir stumma. Och media likaså.

I över ett år har vi strejkat runt om i landet under hashtagen #kvinnostrejk. Ett år där våra politiker haft chansen att bemöta och agera på de krav som ställs. Det har de inte gjort.

Sveriges regering är en feministisk regering, och på deras hemsida går det att läsa att deras jämställdhetspolitik bygger på det övergripande målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Sanningen är att kvinnor i Sverige är långt ifrån att ha samma makt som män. Ännu är inte den flicka ens född som kommer att uppleva en jämställd pension. I nuvarande takt når vi jämställda löner år 2050 och jämställda pensioner först år 2095.

Utifrån dessa förutsättningar är det kanske inte så konstigt att beslutsfattare inte prioriterar mäns våld mot kvinnor. Att samhället i stort knappt orkar reagera på att kvinnor och tjejer fortfarande diskrimineras och förtrycks: fysiskt, psykiskt, sexuellt och ekonomiskt.

Men trots den öronbedövande tystnaden från både beslutsfattare och media, fortsätter vi att protestera runt om i Sverige mot mäns våld mot kvinnor.

Men trots den öronbedövande tystnaden från både beslutsfattare och media, fortsätter vi att protestera runt om i Sverige mot mäns våld mot kvinnor. I Falun står vi på Stora torget varje fredag klockan 15. Vi står upp för alla de kvinnor som lever med hot, våld och hat. För alla de kvinnor som lever gömda i Sverige. För alla de kvinnor som har mördats i sina hem.

Annons

Annons

Mäns våld mot kvinnor kostar staten närmare 45 miljarder kronor varje år. Jämför det med den estimerade kostnaden av gängkriminaliteten som ligger runt 55 miljarder kronor om året. Mäns våld mot kvinnor drabbar många fler än gängkriminaliteten, och ändå tar inte partierna upp mäns våld mot kvinnor som en valfråga.

I skrivande stund har redan 14 kvinnor mördats i Sverige i år av en man hon hade, eller hade haft en relation med. Det är lika många som under hela 2021. Vad krävs för att alla ska våga säga att nu räcker det?

I år är det val i Sverige. Och vi kräver att mäns våld mot kvinnor blir en valfråga.

Åsa Firth, Kvinnostrejk Falun

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan