Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Biblioteken fyller ett viktigt behov i en sund demokrati

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Folk tycks inte veta vad biblioteken gör", menar signaturen Värna bibblan. Arkivbild från Falu stadsbibliotek.

Bild: Olle Ahlen

Annons

Förr jobbade jag på bibliotek. ”Vad gör ni egentligen på biblioteket efter tre?” Det var den vanligaste frågan jag fick. Samt, ”hur kan det krävas tre års utbildning bara för att lära sig att låna ut böcker?” Folk tycks inte veta vad biblioteken gör!

Det enda som finns på bibblan är ju ändå bara en massa svåra böcker, riktade enbart mot en snäv elit. Eller? Nja. Förutom böcker, så finns där även tidningar, film, internet, datorer och skrivare till låns. Många bibblor anordnar evenemang, som föreläsningar, konserter och utställningar.

Annons

Annons

Dessutom ska alla samhällsgruppers behov tillgodoses. Många bibblor är finskt förvaltningsområde, med viss fokus mot finsktalande. På ett litet bibliotek där jag jobbat fanns massor av instruktionsböcker i hur man skruvade maskiner (något flera av mina lantbruksvänner nyttjar). Andra fokuserar på minoritetsspråk.

Allt, både resurser och evenemang, är utifrån ett lokalt behov. Det är inte bara gratis; ABF har ett nära samarbete med många bibblor, och finansierar de projekt du själv vill genomföra. Kundinflytandet är stort, både av inköp av böcker/resurser, men även evenemang.

Biblioteken uppfyller ett viktigt fundamentalt behov i en sund demokrati. Det är din rättighet att nyttja dem, men också din skyldighet att se till att de finns kvar.

Besök gärna ditt lokala bibliotek! Personalen berättar gärna om sina resurser, och vad som är på gång. Oavsett vem du är. Biblioteket har något för alla. Du måste bara ta dig över första tröskeln – att gå dit!

Värna bibblan

–––

Har du något att säga? Här kan du enkelt skriva och skicka in en insändare eller debattartikel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan