Annons

Annons

Annons

Hedemora

Insändare
Därför ska vi satsa på en ny simhall i Hedemora

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Tisdag 26 april diskuterades förslaget att bygga en ny simhall av kommunfullmäktige. Underlaget från förvaltningen beskrev för- och nackdelar med att renovera befintlig bassäng eller bygga ny.

Tre alternativ fanns för nybyggnad: en tillbyggnad till Vasahallen eller en stor respektive liten separat byggnad. Dessutom fanns ekonomiska beräkningar, bland annat baserade på vad liknande projekt haft för kostnader och intäkter.

Nybyggnation – en mer långsiktig investering som ger oss större möjligheter

Många kommuner står idag inför beslutet att renovera, bygga nytt eller lägga ner simhall. Av underlaget framgår att de flesta kommuner ändå väljer att bygga nytt, då renoveringar också är dyra och svårare att kostnadsberäkna, men framför allt har hälften så lång livslängd och dyrare driftkostnader.

Annons

Annons

En renovering innebär därmed att vi kan få lägre kostnad initialt, men riskerar få mindre värde för investeringen på sikt. En renovering ger heller inte samma möjligheter vad gäller utformning av simhallen och inte samma utrymme att utveckla hela området till ett attraktivt aktivitetscenter för alla.

Göran Hoffman (S) är kommunstyrelsens ordförande.

Bild: Ann-Louise Ebberstein

Renovering innebär även 1-3 års stängning, vilket påverkar elevernas simundervisning, allmänhet och föreningar. Vi väljer därför att satsa på en mer långsiktig investering, som ger oss förutsättningar att utveckla området och bidra positivt till hela kommunens attraktivitet för boende och besökare. Vi ser det också som en fördel att kunna använda det befintliga bassängutrymmet till något annat som också utvecklar området.

Eftersom det tar några år att bygga en ny simhall vill vi använda tiden till att i dialog med allmänhet och föreningar utreda vad som ska fylla utrymmet.

Rätt läge – god ekonomi och positiv trend i regionen

Kommunen har idag en god ekonomi, även om det finns utmaningar på grund av vår åldersstruktur och en låg inflyttning. Förslaget skulle innebära en ökad årlig driftkostnad på runt 11 miljoner kr, och öka kommunens kostnader med drygt 1 procent.

Annons

Vi anser ändå att det är läge att satsa nu när Dalarna upplever en ökad efterfrågan på arbetskraft och bostäder. Genom att skapa fler tomter, fler bostäder och attraktivare orter i hela kommunen ser vi att det finns möjlighet för Hedemora att bli en del av den här positiva utvecklingen, att få fler att välja vår kommun och därmed även öka våra intäkter.

Därför föreslår vi nu tillsammans med våra samarbetspartier C och V att vi ska bygga en ny simhall i Hedemora kommun och starta upphandlingen. Då får vi också mer detaljerade underlag att ta ställning till. För även om vi säger ”kör” har vi inte låst oss vid det, utan kommer göra nya ställningstaganden när nya underlag presenteras och vi ska fastställa en eventuell budget för projektet.

Göran Hoffman (S), kommunstyrelsens ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan