Annons

Annons

Annons

Annons

Hedemora

Insändare
Det finns andra gropar än en bassäng att stoppa pengarna i

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Förbättra gator och trottoarer, det är viktigare än att bygga en bassäng, anser insändarskribenten.

Bild: John Leander

Annons

I en insändare i SDT 220503 av kommunstyrelsens ordförande kan vi läsa att den styrande majoriteten föreslår att en ny simhall skall byggas i Hedemora kommun.

En beräknad prislapp är 254 miljoner kronor. Detta belopp gäller, som jag uppfattar, en schablon vad liknande byggnationer i andra delar av landet kostar och är långt ifrån säkert att beräkningen stämmer för Hedemora kommun. Därtill tillkommer en ökad driftskostnad på ett antal miljoner kronor.

Annons

Annons

Vid eventuell nybyggnation förmodar jag att det beräknade priset inte kommer att räcka till, då det nästan alltid brukar tillkomma och ändras utförande under anbuds- och byggnadstid till en högre kostnad.

Finns kostnad för avskrivning, räntor i samband med upptagande av lån, stängning av befintlig simhall, åtgärdande av befintlig simhall för ny verksamhet samt alla övriga kringkostnader med i kostnadsberäkningen?

Vad ska det bli av den befintliga simhallen? Det är en av flera frågor som insändarskribenten ställer.

Bild: Arkivbild

Vad är tanken med befintlig simhall, den ska väl bara inte stå och förfalla eller rivas? Är undersökning av markförhållanden gjord?

Jag missunnar inte kommunens invånare en ny simhall men vi måste veta om vi har råd med detta utan att behöva höja kommunalskatten, som redan idag ligger över riksgenomsnittet eller göra andra inskränkningar. Det kanske är läge att avvakta med beslut efter det förestående valet då ny majoritet kan komma med andra förslag.

Vidare skriver du att kommunen har i dag en god ekonomi. Förmodligen beror detta till stor del på ekonomisk doping från staten. Om kommunen för tillfället har överskott finns det nog många gropar att lägga pengarna i. Bland annat borde förbättring av gator och trottoarer, som är under kommunens skötselområde, åtgärdas å det snaraste. Inte bara lappa och laga, då åtskilliga är under all kritik.

Annons

Annons

Att ha en väl fungerande infrastruktur är bland det viktigaste om kommunen ska utvecklas. Att gator, vägar och trottoarer är framkomliga för olika typer av trafikanter på ett tryggt och säkert sätt.

Dessutom vill jag påminna att den styrande majoriteten under pågående mandatperiod avsevärt minskat det kommunala bidraget till vägsamfälligheter utanför tätorten. Detta borde återställas till tidigare nivå.

Lars-Ove Englén

Till toppen av sidan