Annons

Annons

Annons

Hedemora

Insändare
Slarva inte bort klimatarbetet

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Länsstyrelsernas uppföljning av regionernas arbete med Sveriges klimatmål är klar. Den samlade bilden är att klimatarbetet med några få undantag stått stilla eller till och med försämrats.

Det är en djupt oroande utveckling. 2022 är ett år som präglats av stora utmaningar i skuggan av pandemin, kriget i Ukraina och en stor ekonomisk osäkerhet. I den situationen är det lätt att prioritera bort klimatarbetet. Men för att Sverige ska nå våra miljö- och klimatmål krävs en omställning inom alla samhällssektorer. Om vi ska klara det arbetet kan inte klimatarbetet prioriteras bort, det måste tvärtom växlas upp rejält. Här kommer naturvetenskaplig kompetens att spela en central roll.

Annons

Annons

Patriq Fagerstedt, förbundsordförande fackförbundet Naturvetarna.

Bild: Privat

Ett av målen som följs upp av länsstyrelserna handlar om att begränsa klimatpåverkan. Av rapporteringen för 2022 framgår bland annat att det i Dalarna krävs en snabb sänkning av utsläppen från transporter och industri för att klimatmålet ska kunna nås. Det är också tydligt att landets kommuner har lyckats olika väl med sitt klimatarbete. I Dalarna län hamnar exempelvis Hedemora på plats 262 i Aktuell Hållbarhets ranking av Sveriges bästa miljökommuner medan Ludvika finns på plats 17.

Den klimatstrategiska kompetensen måste finnas på plats för att ta kommunerna snabbare framåt med klimatarbetet.

Patriq Fagerstedt,

förbundsordförande fackförbundet Naturvetarna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan