Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Insändare
Det får inte brista i kompetens när det gäller familjevåld

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det förvånar mig när jag fortfarande får höra hur våldsutsatta kan bli bemött av vissa myndigheter, exempelvis socialtjänst, som främst har dessa ärenden på sitt bord och brister i kompetens.

Att inte agera direkt, kolla hotbilden genom att göra en gedigen skyddsbedömning redan vid första kontakt. Samt löpande.

Senast härom veckan fick en kvinna "klara helgen själv, vi bokar in en tid till veckan". Fredagssyndromet hos socialsekreteraren, blåslagen kvinna i andra ändan.

Annons

Annons

Om kompetens för att jobba med våldsutsatta inte är tillräckligt hög, bör man inte ha det uppdraget.

Bild: Patricia Ståhl

När man jobbar med våldsärenden bör kompetensen vara tillräckligt hög för att även kunna ee det latenta våldet, kunna se när det tysta våldet sker. Annars är det faktiskt bättre att någon annan åtar sig uppdraget.

Detsamma tänker jag gäller för umgängesstödjarna. Avbryter ni då umgänget om barnet kissar ned sig innan av rädsla, eller helt enkelt säger att hen inte vill träffa föräldern? Avbryter ni om pappan börjar ställa frågor om mamman? För det är bättre att ni gör det än mamman, så att inte hon blir stämd för umgängessabotage. För det ser ju, som ni många nu vet, inte bra ut i rätten.

Det gäller att stå upp för barnen, deras rätt och skydd, även om det kan kännas olustigt att avbryta, men det måste göras. Som umgängesstödjare ska det banne mig bara göras.

Barn som visar rädsla för att träffa sin förälder ska inte behöva utstå det.

Bild: Mari Ermeland

Jag vet att det inte fungerar såhär överallt, men det ska inte fungera på det här viset någonstans. Det finns krav på kompetens inom våld i nära relation, men det måste också efterlevas.

Det handlar om liv eller död.

Det är inte nog

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan