Annons

Annons

Annons

Dalarnas län

Debatt
Agera lika hårt mot sexualbrotten och rånen som mot gängen

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

När Sverige blir mindre tryggt är det vi unga som drabbas värst. Unga killar blir rånade och misshandlade, de rekommenderas att inte ha på sig klockor eller märkeskläder när de rör sig i vissa områden.

Unga tjejer utsätts för sexualbrott och känner stor rädsla för att gå ute om kvällarna, till och med i sitt eget bostadsområde. När otryggheten ökar är det på platser där vi unga vill vara som friheten och tryggheten kringskärs.

Den senaste nationella trygghetsundersökningen visar att var tredje ung kvinna i åldrarna 16-24 år utsatts för sexualbrott.

Bild: Emelie Makrill

Sverige ska vara möjligheternas land med en trygg uppväxt, en bra skolgång som leder till jobb och en egen inkomst att skapa sitt liv med. Så ser Sverige inte ut idag.

Annons

Annons

I den senaste nationella trygghetsundersökningen uppger hälften av alla unga kvinnor och en femtedel av unga män att de ofta ändrar sina resplaner för att de känner sig otrygga att röra sig på vissa platser. Nästan var tredje tjej mellan 16–24 år uppger att de blivit utsatta för sexualbrott och var tionde kille i samma ålder uppger att de någon gång blivit utsatta för hot eller misshandel.

Vi kräver att den moderatledda regeringen agerar lika hårt mot sexual- och våldsbrotten som man gör i kampen mot gängkriminaliteten. Allt annat är ett svek mot oss unga.

MUF kräver att regeringen ska införa livstids fängelse som möjlig påföljd för grov våldtäkt.

Bild: Mattias Holgersson

Vi vill se höjda straff, men framför allt ett större fokus på upprättelse, vård och hjälp för brottsoffer. Utredningar kan inte läggas på hög eller läggas ned utan förundersökning. För att fler ska våga anmäla, vittna och berätta om vad de utsatts för måste samhället stå upp för varje brottsoffer.

Därför kräver MUF att regeringen inför:
● Kostnadsfri sjukvård för de som utsätts för sexual- eller våldsbrott.
Idag är vården kostnadsfri för patienter, med undantag för patientavgiften. Vi vill ta bort patientavgiften för utsatta offer. Om någon symbolik behövs när människor blivit utsatta är det att samhället står bakom dem.
● Livstids fängelse för grov våldtäkt.
Ett brotts straff måste motsvara den skada och påverkan brottsoffret utsatts för. Vid grov våldtäkt borde livstids fängelse finnas med i straffskalan. Även minimistraffet bör öka kraftigt.
● Högre ersättning till brottsoffer.
Tre av fyra brottsoffer anser att ersättningen de fått är för låg för att bidra till någon meningsfull upprättelse. Menar vi allvar med att offer ska få upprättelse måste ersättningen höjas.
● Kostnadsfri psykolog för dem som utsätts för sexual- eller våldsbrott. Det trauma som dessa brott kan ge behöver ofta vårdas såväl fysiskt som psykiskt. Vi vill att utsatta ska få tillgång till kostnadsfri psykolog.
● Begränsad frigivning för dem kriminella som riskerar att begå nya brott. Allt för många kriminella sitter av sin tid för att sedan gå ut och fortsätta begå nya brott. Personer som våldtar om och om igen måste förbli inlåsta.

Douglas Thor, förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Elias Åkerman, distriktsordförande Dalarna Moderata ungdomsförbundet

Elias Åkerman, distriktsordförande Dalarna Moderata ungdomsförbundet.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan