Annons

Annons

Annons

Säter

Insändare
Säter levererar mest äldreomsorg för pengarna

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Enligt Kommissionen för Skattenyttas rapport “Kvalitet till varje pris” får Säters kommun ut mest äldreomsorg för pengarna inom kommunkategorin “Pendlingskommun nära större stad”.

Det betyder att Säter är den mest framgångsrika kommunen på att leverera stöd i eget boende, stöd i särskilt boende och korttidsboende till sina invånare, sett till kostnaden för personal, material och kapital.

Annons

För att Sverige ska klara av att möta den åldrande befolkningens behov, måste fler kommuner göra som Säter. Det finns dessvärre en betydande variation i effektivitet och kvalitet mellan kommunerna i Sverige. I dag ligger Sverige med sina 2,9 procent av BNP på äldreomsorg långt över snittet i OECD.

Annons

Fler kommuner borde arbeta efter Säters modell, menar insändarskribenten.

Bild: Arkivbild, Ove Öst

Äldreomsorgen är, förutom att den ger stöd och hjälp till äldre, därmed en viktig pusselbit för att tillhandahålla arbetstillfällen. En effektivare verksamhet skulle således inte bara ge mer omsorg till de som är i behov av den, utan även bidra till den svenska ekonomin i form av förbättrad förvärvsfrekvens.

De kommande tio åren kommer andelen invånare som är äldre än 80 år att öka med nästan 50 procent, vilket innebär att äldreomsorgskostnaderna kommer att öka med cirka 50 miljarder per år. Det förefaller samtidigt osannolikt att kommunerna skulle kunna öka utrymmet för den offentliga äldreomsorgen från dagens 130 miljarder till närmare 180 miljarder - utan att antingen höja kommunalskatten drastiskt, eller skära ner på exempelvis grundskola eller andra former av vård och omsorg.

För att samhället ska kunna fortsätta tillhandahålla den äldreomsorg som förväntas, måste det därför identifieras förbättringsmöjligheter och sätt att bedriva äldreomsorgen på ett mer effektivt sätt. Andra kommuner i Sverige behöver dra lärdom av Säters modell och tillämpa liknande strategier och arbetssätt för att garantera möjligheten att leverera god välfärd till de alltfler äldre.

Frågan är om andra kommuner tar lärdom om Säters framgångsrika arbete?

Bettina Kashefi, kanslichef, Kommissionen för Skattenytta

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan