Annons

Annons

Annons

Hedemora

Bedragare försökte kapa Södrans tävling – fiskade efter bankuppgifter

Södrans tävling kapades i helgen tillfälligt av ett bluffkonto.
Via en länk uppmanades tävlande att lämna ifrån sig bankuppgifter.

– Den som deltar i våra tävlingar ska veta att vi aldrig kommer att efterfråga konto- eller betalkortsuppgifter, säger Linda Solum, tidningens chefredaktör.

Text

Varje fredag arrangerar Södran en tävling på tidningens facebooksida med pris från en lokal handlare.
Det är tidningens egen tävling, inget samarbete med Facebook.
Tävlingen har arrangerats i ett par veckor och snabbt blivit populär. Den som ”gillar” inlägget, följer Södran på Facebook och kommenterar det aktuella inlägget är med i tävlingen. Vinnare utses av redaktionen.

Vid det senaste tävlingstillfället, där ett presentkort från Skönt under i Hedemora var priset, drabbades Södran av en kapning.

– Någon skapade ett konto som såg ut som tidningens genom att använda vår logga. Sen kontaktade man tävlande, både på Facebook och via mejl, med falskt påstående om att man vunnit tävlingen, berättar Linda Solum, tidningens chefredaktör och ansvariga utgivare.

Annons

Bedragaren använde Södrans logga för att försöka lura till sig de tävlandes personuppgifter.

Annons

De tävlande som kontaktades av bedragaren uppmanades att följa en länk till en annan sida, utanför Facebook, där konto- eller betalkortsuppgifter skulle delas.
Flera läsare uppmärksammade bedrägeriförsöket och slog larm till tidningen.

– Vad vi gjorde då var att direkt gå in och blockera det här falska kontot, rensa kommentarsfältet på inlägg som kontot gjort och anmäla det inträffade till Facebook, berättar Linda Solum.

Hon fortsätter:

– Företeelsen är inte ny, det här händer tyvärr ofta på nätet.

– Men jag vill verkligen understryka att tidningen aldrig i de här sammanhangen kommer att uppmana tävlande att följa länkar och/eller dela med sig av person - och bankuppgifter.


Hur meddelas vinnaren av tävlingarna då?

– Det sker, som det står i varje tävlingsinlägg, via direktmeddelande till vinnaren. Den får sedan hämta ut sitt pris hos den handlare som står för priset just den veckan.

– Aldrig kommer det här med en uppmaning om att lämna andra uppgifter om sig själv än sitt namn, säger Linda Solum.

Bluff-försöket som gjordes i helgen anmäldes direkt till Facebook.
Det har inte kommit till tidningens kännedom att någon av de tävlande som fick meddelande från bedragaren, lämnade ifrån sig känsliga uppgifter.

Annons

Annons

Om det ändå ska ha skett uppmanas personen eller personerna i fråga att kontakta polisen.

Linda Solum är tidningens chefredaktör och ansvarige utgivare.

Bild: Anton Ryvang


Bedrägeriförsök av den typen som Södran och de tävlande utsatts för är vanliga och på Facebook finns tre enkla regler som du kan följa för att skydda dig mot bluffar:

Ta det lugnt: Bedragare vill ofta få dig att tro att du måste göra något snabbt, och att du annars kan förlora ditt konto eller liknande. Ta dig tid att ställa frågor och tänka igenom saker och ting.

Kontrollera informationen: Bedragare tar ofta upp ett problem för att få dig att agera. Gör egna efterforskningar för att kontrollera uppgifterna innan du klickar på länkar eller laddar ned filer. Känns det som påstås verkligen rimligt?

Skicka ingenting: Bedragare låtsas ofta komma från en bekant organisation och kan använda bilder på organisationens anställda som de har stulit online för att försöka övertyga dig. Ingen ansenlig organisation kräver betalning direkt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan